Huhtikuun uutiskirje

  • Artikkelin kategoria:Uutiskirje

Infoa yrittäjän työttömyysturvan hakemisesta

Yrittäjä, jonka ”työtulo” on pudonnut alle 1089,67€/kk / työntekijä, voi hakea yrittäjän työttömyystukea.

Tätä haetaan ilmoittautumalla TE-toimistoon, josta saa työvoimapoliittisen lausunnon yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen. Kun päätös saatu, yrittäjän pitää ilmoittaa Kelaan, joka saa tuon lausunnon ja joka sitten maksaa tuota markkinatukea.

TE-toimistolle tehtävä ilmoittautuminen on vapaamuotoinen, jossa pääasiassa yrittäjä itse kertoo miten korona on vaikuttanut hänen työtilanteeseensa ja mikä on yrittäjän arvio omasta tulostaan tästä eteenpäin. Vaikutuksia on esimerkiksi hallituksen määräys ravintoloiden sulkemisesta ja asiakasvirtojen vähentymisen/työntekijöiden (vapaaehtoisen) eristyksen takia supistetut aukioloajat.

TE-toimiston informaation (webinaari 21.4.2020, katsottavissa linkin kautta) mukaan yrittäjätulon alentumisen voi ilmaista esimerkiksi kassaperusteisesti, eli esimerkiksi mitä tiliotteella näkyy tulleet rahat ja maksetut menot. Kyse ei siis ole pelkästä yhtiön myynnistä, vaan enemmän yhtiön kassavirrasta. Jos kuluja on nyt enemmän kuin menoja, eikä yrittäjä saa yhtiöstä palkkaa, niin päätöksen pitäisi olla lähes automaattisesti positiivinen tuen suhteen.
KELA puhuu ansiotulona verotettavasta tulosta, eli palkasta ja yritystulosta (joka lienee se mikä yhtiön voitosta tulee yrittäjlle verotttavaksi tuloksi).

Yrittäjien ei myöskään tämän väliakaislain aikana edellytetä hakevan työtä markkinoilta eikä sitä ole pakollista sitä ottaa vastaan. Sen sijaan esimerkiksi Freelancerit kuten verokorttimuusikot katsotaan tavallisiksi työnhakijoiksi ja heidän pitää myös hakea muita töitä. Tämän hetken markkinatilanteessa sellaisten muiden töiden saaminen ei kyllä ole kovinkaan todennäköistä.Suosittelemme, että jokainen jonka toimeentulo on nyt koronan takia vakavasti heikentynyt, hakee tuota yrittäjän työttömyystukea jos kriteerit täyttyvät.

Lisätietoja:
Kelan sivut yrittäjälle
TE-palveluiden sivut 
TEM:n kysymyksiä ja vastauksia sivut 
Suomen Yrittäjien koronasivut

Vastaa