Yhtiön muutokset ja lopettamiset

Yhtiön muutokset ja lopettamiset

Kun yrittäjä haluaa lopettaa liiketoiminnan, jotain pitää tehdä, jotta mahdolliset varat saadaan ulos yhtiöstä ja tasattua omistajien kesken.

Kun lopettaa osakeyhtiön toiminnan, jää siihen ainakin osakepääoma 2500-8000 euroa minimissään. Tämän saa itselleen a) myymällä yhtiön, b) purkamalla yhtiön c) fuusioimalla yhtiön

Omistajalle edullisinta olisi myydä yhtiö eli myydä yhtiön osakkeet. Tällöin veroriski siirtyy uudelle yrittäjälle ja tämä alentaa hintaa. Tällöin myös kaikki tiedot ja historia on uuden yrittäjän.

Yhtiön purku on ratkaisu, jossa kaikki saadaan itselle ja yhtiö lakkaa olemasta. Kustannukset saattavat kuitenkin nousta useaan tuhanteen euroon, koska pitää tehdä julkinen haaste, 2 tilinpäätöstä ja 2-3 tilintarkastusta. Purusta joutuu omistajat maksamaan veroa kuin osakekaupasta.

Toimimattoman yhtiön entisiä voittoja voidaan jakaa pikkuhiljaa, jolloin verotus ei nouse huippuunsa ja purkaa sitten yhtiö. Tämä on hidas tapa, mutta tuottava. Usein halutaan kerrasta poikki linja.

Yhtiön osakkeet voidaan myydä toiselle yhtiölle, jonka kanssa toteutetaan fuusio. Tällöin on liiketoimintaa yrittäjän muilla alueilla ja tämä yhtiö on vain toimimaton. Kustannukset ovat usein samaa luokkaa kuin purkuoperaatiossa.

Palveluvalikoimaamme kuuluu yhtiömuodon muutokset, sukupolvenvaihdokset ja muut pienten yhtiöiden tarvitsevat erityispalvelut. Teemme myös yhtiön lopetustilanteessa purkamiset.