Onko yrityksesi työsopimuksissa kilpailukielto? Toimi nopeasti!

  • Artikkelin kategoria:Uutiskirje

Onko yrityksesi työsopimuksissa kilpailukielto? Toimi nopeasti!

 

Kilpailukieltosääntelyä koskeva uusi lainsäädäntö tuli voimaan 1.1.2022 ja vanhojen sopimusten siirtymäaika loppuu vuoden 2022 lopussa. Mikäli yrityksesi työsopimuksissa on kilpailukielto, niin nyt tulee toimia nopeasti, jotta vältyt turhilta lisäkustannuksilta.

Kilpailukiellosta yleisesti

Työntekijällä on yleinen velvollisuus olla harjoittamatta työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa työsuhteen aikana. Työsopimuksissa taas usein sovitaan kilpailukiellosta, mikä määrittelee työsuhteen päättymisen jälkeistä aikaa. Sopimuksen perusteella työntekijää kielletään harjoittamasta kilpailevaa toimintaa myös työsopimuksen päättymisen jälkeen. Yleensä kiellot ovat pituudeltaan 3 – 6 kk työtehtävistä riippuen. Kilpailevaksi toiminnaksi on yleensä katsottu työskentely kilpailevassa yhtiössä tai oma yritystoiminta.

Uusi laki koskee välittömästi lain voimaantulon jälkeen (1.1.2022) tehtäviä työsopimuksia. Vanhoihin työsopimuksiin sovelletaan siirtymäaikaa ja uutta lakia sovelletaan niihin 1.1.2023 alkaen. Tässä uutiskirjeessä on lyhyesti kuvattu muutoksen vaikutuksia ja miten työnantajan kannattaa toimia.

Kilpailukiellot ovat uuden lain mukaan maksullisia työnantajille

Uuden kilpailukieltosääntelyn voimaantulon jälkeen työnantaja on velvollinen maksamaan työntekijälle korvausta jokaisesta työsuhteen jälkeiseen aikaan ulottuvasta kilpailukiellosta. Mikäli työntekijän työsopimuksessa on sovittu kilpailukiellosta, niin työntekijälle on maksettava työsuhteen päättymisen jälkeen joko 40 tai 60 prosenttia työntekijän palkasta. Korvauksen määrä riippuu siitä, kuinka pitkästä kilpailukiellosta on työsopimuksessa sovittu. Erona aikaisempaan lainsäädäntöön on, että aikaisemmin työnantaja oli velvollinen maksamaan korvauksen vain, jos kilpailukielto oli yli 6 kk mittainen ja työntekijä oli ei-johtavassa asemassa.

Miten toimit välttääksesi ylimääräisiä kustannuksia ja riitoja

Työnantajalla on jatkossa mahdollisuus irtisanoa kilpailukielto laissa määriteltyä irtisanomisaikaa noudattaen. Kuitenkin lain siirtymäaikana on mahdollisuus irtisanoa ennen sen voimaantuloa sovittu kilpailukieltosopimus vuoden kuluessa voimaantulosta. Toimi siis nopeasti vielä tämän syksyn aikana, jos haluat irtisanoa kilpailukieltosopimuksia tai tehdä muutoksia työsopimuksiin. Olemme apunanne tarvittavien asiakirjojen laatimisessa sekä tarjoamme myös asiaan liittyvää neuvontaa ja ohjeistusta.

Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen.

Timo Kosonen, OTK
Puh. 0400 904 421
lakipalvelut@uotila-laine.fi

Copyright © 2022 Uotila & Laine Oy, Kaikki oikeudet pidätetään.
Saat tämän kirjeen koska olet asiakkaamme tai olet erikseen tilannut uutiskirjeemme

Postiosoitteemme:

Uotila & Laine Oy

Puutarhakatu 17 II krs.

Turku 20100

Finland

Add us to your address book

Haluatko muuttaa postituslista-asetuksiasi? 
Voit päivittää asetuksiasi or peruuttaa tilauksen.

Email Marketing Powered by Mailchimp