Elokuun uutiskirje
ALV muutos => 25,5% on nyt ajankohtainen
Syyskuun alussa voimaantuleva yleisen arvonlisäverokannan korotus 25,5 prosenttiin tulee yrityksille ja tilitoimistoille hoidettavaksi varsin pienellä varoitusajalla. Taloushallintoliitto on laatinut tilitoimistoille ja talousosastoille tarkastuslistan siitä, mitä kaikkia toimenpiteitä uudistuksen läpivientiin liittyy. Tarkastuslistassa on huomioitu esimerkiksi hinnoitteluun, sopimuksiin, lomakkeisiin, ohjelmistoihin ja ohjelmistojen välisiin rajapintoihin liittyviä tehtäviä.
Yleisesti milloin kuluu laskuttaa 24% ja milloin 25,% nyt siirtymäaikana.
- Tavarakaupassa toimitushetki on olennainen. Toimitettu elokuun puolella, on alv 24% vaikka laskutus olisi syyskuussa.
- Jos veloitus perustuu ajan kulumiseen (esim. vuokra), ratkaisee vuokran jakso. Jos elokuun vuokra, niin se on 24% vaikka erääntyisi syyskuussa.
- Jos kyseessä on ennakkomaksu ja toimitus on myöhemmin, niin maksuhetki ratkaisee. Esimerkiksi autokauppa
- Osamaksukaupassa toimitushetki ratkaisee, vaikka maksueriä olöisi muutoksen jälkeen.
- Palvelukaupassa työn lopullinen suoritushetki ratkaisee. Jos tehty elo ja syyskuussa, niin syyskuussa lopullisesti vamis ja alv sen mukaan.
- Jatkuvaluonteinen palvelu, esimerkiksi tilitoimiston myymät palvelut. Näissä ratkaisee ajan kuluminen eli kuukausittainen työ tehty elokuussa, 24%. Työ tehty osin elokuussa, osin syyskuussa, laskutetaan syyskuussa, 25,5%.
- Edelliseen poikkeuksena taas ennakkomaksut. Jos laskutettu ja maksettu elokuun aikana, alv 24%.
Verohallinnon ohjeita ja esimerkkejä löytyy lisää Verohallinnon sivuilta
Viimeisestä yleisen arvonlisäverokannan korotuksesta vuonna 2013 on yli kymmenen vuotta. Nyt yhä pienemmillä yrityksillä ja niiden tilitoimistoilla on käytössään ohjelmistojen välisiä integraatioita. Yksittäisten ohjelmistojen arvonlisäverokäsittelyn sijaan pitääkin hallita eri ohjelmistojen muodostamia kokonaisuuksia arvonlisäverokäsittelyineen.
Ohjeita on paljon riippuen käytetystä ohjelmistosta. Autamme parhaamme mukaan, että siirtymäaikana saadaan kaikki menemään sujuvasti. Osa alla olevista ohjeista on vain kirjanpitäjiä koskevia, osa yleisiä eikä kaikkien yrityskäyttäjien käyttöoikeuksilla pääse noihin mainittuihin paikkoihin tekemään muutoksia. Aikataulu on kuitenkin erityisen tiukka, joten ohje tässä kohtaa ylimalkainen. Katsokaa että alv kirjautuu oikein ja kysykää kirjanpitäjältänne apua tarvittaessa, jos epäilette ettei se mennyt oikein, niin ehditään heti korjata.
Ohjelmakohtaisia tärkeitä asioita:
Procountor: ALV Oletuksista (Hallinta- Kirjanpidon tiedot- ALV oletukset) pitää ottaa käyttöön uusi alv kanta 25,5%. Kirjanpitäjät hoitavat tämän.
Samassa näkymässä on myös ALV 25,5% muutostyökalu, se muuttaa kaikkiin toimittajiiin ja asiakkaisiin oletusprosentiksi 24% tilalle 25,5%. Koska vielä elokuussa ja osin syyskuussakin tulee 24% laskuja, ei tuota muutosta kannata vielä ajaa, vaan vasta syyskuun puolivälissä. Siihen asti oletus on nykyinen 24%, joten jos tulee uuden prosentin laskuja, esimerkiksi syyskuun vuokra, siihen pitää käsin korjata alv. Sen jälkeen oletus siis on että laskuilla on 25,5% alv ja jos tulee poikkeuksia, pitää korjata alv-%.
Suosittelemme että ajatte itse tämän muutostyökalun esimerkiksi 9.9.2024, mutta jos asetuksista johtuen ette pääse siihen käsiksi, niin olkaa yhteydessä kirjanpitäjäänne.
Netvisor: Alv 25,5% on lisätty kaikille asiakkaille valmiiksi. Tiliöintisääntöihin voidaan tehdä nyt muutos jossa 24 => 25,5%, tämä kannattaa tehdä vasta syyskuun puolivälissä, samoin toimittajarekisteriin alv verokannan muutos. Myyntituotteille tuon oletuksen muutoksen voi tehdä kunhan elokuun vanhan alvin laskutukset ovat kunnossa. Ilmoittakaa kirjanpitäjälle kun voi tehdä muutosajon.
Heeros: ALV koodit osioon on valmiiksi lisätty 25,5% alv.
- Asetukset – Yleiset – ALV – Sallitaanko alv-koodin/arvonlisäveromäärien muuttaminen kohdassa sallikaa siirtymäajaksi molempien alv-tietojen muokkaus. Lisäksi Tapahtumat – Avoimet – Sarakkeiden valinta ja Syöttökenttien valinta -kohdissa lisätkää näkyviin Alv%, Alv ja Alv-koodi sarakkkeet/kentät, jotta alv-tietoja voidaan muokata rivikohtaisesti.
- Tilikarttoihin jää tilien nimiin hämäävästi näkyviin vanha alv-prosentti, kun muutos on tehty alv-koodien taakse. Tilin valinta poimii kuitenkin oikean alv-kannan. Tilien nimet voitte korjata itse päivittämällä tilikartan Tilien tuonnin avulla esim. tilikauden vaihteessa.
- Jos tarvitsette samassa kuussa sekä vanhaa että uutta alv-prosenttia, käyttäkää eri alv-koodeja eri prosenteille, koska kirjanpitoon siirrossa siirtyy vain alv-koodi ja kirjanpidon puolella alv-prosentti määräytyy tositepäivän mukaan (kts. kohta Heeros Kirjanpito).
- Kun tarvitsette laskulla 25,5 alv-prosenttia, vaihtakaa Alv-koodit kohtaan nykyiselle yleiselle alv-koodille uusi veroprosentti.
- Lisätkää alv-koodeihin uusi 24 prosentin alv-koodi, jotta siirtymäaikana voidaan käyttää molempia alv-prosentteja.
- Asetukset – Yleiset – Muut asetukset – ALV-käsittely -kohdassa valitkaa ”Muokattavissa” ja Asetukset – Yleiset – Tiliöinnit – Rivien muokkaus suoraan laskulla -kohdassa ”Käytössä”, jotta siirtymäaikana voidaan muokata alv-tietoja rivikohtaisesti.
- Tilikarttoihin jää tilien nimiin hämäävästi näkyviin vanha alv-prosentti, kun muutos on tehty alv-koodien taakse. Tilin valinta poimii kuitenkin oikean alv-kannan. Tilien nimet voitte korjata itse päivittämällä tilikartan ohjeen Tilikartan tuonti Ostolaskuihin mukaan esim. tilikauden vaihteessa.
- Jos alv-koodien sijaan on käytössä prosentit, vaihtakaa ne tilikarttaan Rekisterit – Tilikartta – Rek. ylläpito -toiminnon avulla.
-
Heeros Myyntilaskut:
- Kun laskuja täytyy alkaa lähettää uudella alv-prosentilla, vaihtakaa Alv-koodit kohtaan nykyiselle yleiselle alv-koodille uusi veroprosentti.
- Huom! Tällä hetkellä alv-koodin muokkaaminen onnistuu ainoastaan kun selaimen kielivalintana on englanti. Päivitämme tälle tiedotteelle kun korjaus on tehty.
- Lisätkää alv-koodeihin uusi 24 prosentin alv-koodi, jotta siirtymäaikana voidaan käyttää molempia alv-prosentteja.
- Laskupohjat eivät päivity automaattisesti kun alv-koodin taakse muutetaan prosenttia, vaan laskulle siirtyy laskupohjan riville aiemmin tallennettu alv-prosentti. Laskupohjat teidän tulee siis käydä päivittämässä yksittäin käsin alv-koodin muokkauksen jälkeen.
- Tuoterekisteriin jää hämäävästi näkyviin vanha alv-prosentti, kun muutos on tehty alv-koodien taakse. Tuotteen lisäys laskulle poimii kuitenkin oikean alv-kannan. Asian voitte tarvittaessa korjata itse päivittämällä tuoterekisterin Tuotetietojen tuonnin ja viennin avulla.
- Tilikarttoihin jää tilien nimiin hämäävästi näkyviin vanha alv-prosentti, kun muutos on tehty alv-koodien taakse. Tilin valinta poimii kuitenkin oikean alv-kannan. Tilien nimet voitte korjata itse päivittämällä tilikartan ohjeen Tilikartan tuonti Myyntilaskuihin mukaan esim. tilikauden vaihteessa.
- Jos alv-koodien sijaan on käytössä prosentit, päivittäkää tilikartta ja tuoterekisteri Rekisterin ylläpito -toiminnon avulla.
eTasku: Tärkeimmät huomioitavat asiat alv-muutoksesta eTaskun kirjanpitovienteihin liittyen:
1. Käytössä vain eTaskun oletusverokannat
Voit jatkaa eTaskun käyttöä normaalisti. Uusi verokanta 25,5% julkaistaan 21.08.2024 valittavaksi kirjanpitäjien käyttöliittymään.
2. Verokannat on noudettu API-rajapinnalla kirjanpito-ohjelmistosta
Nouda API-rajapintaa pitkin käytössä olevasta kirjanpito-ohjelmistosta ajantasaiset verokannat eTaskuun per asiakasyritys. Pääset tekemään noudon seuraavaa polkua: Asiakasasetukset → Ohjelmistointegraatiot
Koskee kirjanpitovientejä: FENNOA API, FIVALDI API, NETVISOR API, PASSELI MERIT JA PROCOUNTOR API
Huom! Varmistathan, että käyttämääsi kirjanpito-ohjelmaan on lisätty uusi alv-kanta, ennen kuin noudat eTaskuun uudet verokannat rajapintaa pitkin.
3. Verokannat luotu eTaskuun ALV-koodien kanssa tai käytössänne on kustomoitu CSV-siirtotiedosto
Luo eTaskuun uusi verokanta (25,5%) käyttöön kirjanpito-ohjelmistonne ALV-koodin kera per asiakasyritys. Pääset tekemään muutokset seuraavaa polkua pitkin: Asiakasasetukset → Verokannat
Koskee ohjelmistoja jos viet tiliöinnit nettokirjausmenetelmällä: EMCE, FENNOA CSV, FIVALDI CSV, HEEROS, MONITOR ERP, NAV, NETVISOR CSV, OSCAR CSV, TIETOSUUNTA JA VISMA NOVA (mahdollisesti myös: BUSINESS CENTRAL jne.)
Taloushallintoliiton tarkistuslista uudistuksen läpivientiin
Laadimme tilitoimistoille ja talousosastoille tarkastuslistan siitä, mitä kaikkia toimenpiteitä uudistuksen läpivientiin liittyy. Tarkastuslistassa on huomioitu esimerkiksi hinnoitteluun, sopimuksiin, lomakkeisiin, ohjelmistoihin ja ohjelmistojen välisiin rajapintoihin liittyviä tehtäviä. Liitteenä myös dokumenttipohja, jota voi hyödyntää kun selvitätte ja kirjaatte ylös ohjelmistojennne ja niiden välisten liittymien alv-käsittelyt muutosta varten.
Tärkeää tietoa Tilisanomissa
Tilisanomiin on julkaistu kesäkuun aikana useita tärkeitä verkkoartikkeleita arvonlisäverokannan muutoksen vaikutuksista taloushallintoon. Artikkelit ovat asian tärkeyden vuoksi vapaasti luettavissa Tilisanomien sivuilla. Näihin kannattaa ehdottomasti tutustua!
Arvonlisäveron yleinen verokanta nousee Arvonlisäveroasiantuntija Petri Salomaa käsittelee verkkoartikkelissaan arvonlisäverokannan nousuun liittyviä käytännön kysymyksiä.
Arvonlisäveron yleisen verokannan korotuksen voimaantuloperiaatteet Petri Salomaan erinomaisessa koulutuksessa 14. kesäkuuta käsiteltiin voimaantuloon liittyviä käytännön kysymyksiä. Luonnollisesti koulutuksessa heräsi jatkokysymyksiä, joihin Salomaa vastaa tässä artikkelissa.
Arvonlisäveromuutoksen implementointi ohjelmistoihin Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman käsittelee arvonlisäverokannan muutoksen viemistä käytäntöön ohjelmistoissa ja sitä, miten moninaisia seikkoja siinä tulee ottaa huomioon.
|