Hyvä tietää

Kassa- ja osakaslaina osakeyhtiössä

Nykyisen osakeyhtiölain mukaan osakaslaina (nimenomaan henkilöosakkaalle), jolle ei ole liiketaloudellista perustetta (yhtiön näkökulmasta), on ongelmallinen. Käytännössä hyvin harvalla yhtiöllä osakaslainan voidaan katsoa liittyvän  yhtiön liiketoimintaan. Verottaja myös mielellään tulkitsee osakaslainan yhtiön varojenjaoksi, mahdollisesti laittomaksi varojenjaoksi, ja pyrkii verottamaan lainaa. Vähintään osakaslainaa veroetaan pääomatulona, josta menee 30/34% veroa saajaltaan.

Koska kyseessä on laina, se pitää maksaa takaisin. Jos lainaa ei maksa takaisin 5 vuoden kuluessa, ei lainasta maksettua päämatuloa saa vähennyksiin vaan vero jää lopulliseksi.

Osakaslaina myös heikentää ns. nettovarallisuusosingon määrää saajansa osalta.

Ostolaskujen kirjaus

Monet yrittäjät tuovat kirjanpitoon vain maksettuja ostolaskuja. Jos maksuvalmius on hyvä ja laskut maksetaan ajallaan, virhe verottajan hyväksi ei ole suuri, mutta…

Arvonlisäverot menevät laskun päiväyksen mukaan. Pahimmallaan maksetaan huonon maksuvalmiuden takia väliakaisesti liikaa arvonlisäveroa, ja siksi maksuvalmius on entistä huonompi.

Varsinainen verotus menee työn tekemisen tai tarvikkeiden saapumisen perusteella (mneo tulon kohdalle periaate). Vaikka ei olisi laskuakaan, niin siitä huolimatta otetaan tilinpäätöksessä huomioon, jollei muutoin niin arvioiden.

Tiliotteet kirjanpitoon

Kirjanpitoa ei laillisesti voi tehdä ilman, että se on sidottu tiliotteisiin.

Jotkut kirjanpitäjät oikaisevat niin ,että kauden lopussa tilin saldo viedään kirjanpitoon. Tämä ”laaja kassa” on vaarallinen yrittäjälle, koska kaikki virheet häviävät kirjauksen alle. Kuluja häviää ja tuloja menee kahdesti jne.

Matkalaskut ja palkkaennakot, Tulorekisteri

Tulorekisteriin pitää ilmoittaa matkalaskut (kilometrikorvauksen määrä ja päivärahat) 5 päivän kuluessa matkalaskun maksamisesta. Samoin palkkaennakot pitää ilmoittaa lain mukaisesti 5 päivän kuluessa bruttopalkaksi muutettuna Tulorekisteriin. Tähän on lievennys, että saman maksukauden (kuukausi) sisällä maksettu ja palkasta vähennetty palkkaennakko saadaan ilmoittaa osana varsinaista palkkailmoitusta.